De Geschiedenis en de basis van badminton

Ontstaan van de badmintonsport

Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton omdat daar het spel POONA werd beoefend. Waarschijnlijk genoemd naar de stad Poona, die ongeveer 50 km van Bombay ligt. Engelse officieren introduceerden het spel, waarmee zij in India kennis maakten, in Engeland en omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op het landgoed van de Hertog van Beaufort in Gloucestershire. De naam van dat landgoed was Badminton en aangenomen mag worden dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel. Uit oude schilderijen staat vast dat men het spel toch ook in Europa al kende en vermoedelijk werd het onder verschillende namen beoefend. Ken Davidson, een bekende Amerikaanse badmintonautoriteit, die zich in de geschiedenis van het badminton heeft verdiept, kwam tot de ontdekking dat het spel al in de 12e eeuw in Engeland werd gespeeld. Ook in Frankrijk kende men het spel 'Jeu de longue plume' al in de middeleeuwen. Er bestaat een schilderij uit de 17e eeuw van Adam Menyoki waaruit blijkt dat het spel met een kleine racket en een soort shuttle werd gespeeld. Die shuttle stond vroeger bekend als pluimbal. Een goed Nederlands woord voor badminton zou dus 'pluimbal' zijn.

Geschiedenis van de Spelregels

In 1877 verschenen er spelregels in boekvorm van de hand van kolonel H.O. Selby in Karachi (India). Ondanks het feit dat er nu spelregels bestonden werd het spel toch op uiteenlopende wijzen beoefend. In sommige streken werd het spel door twee personen gespeeld, die de shuttle heen en weer sloegen en verplicht waren op dezelfde plaats te blijven staan. Elders speelde men het met drie of vijf man aan elke kant van het net. Zelfs rond 1910 was dit nog het geval. Sindsdien zijn de spelregels herhaaldelijk gewijzigd en aangepast, vooral nadat het badminton zich ontwikkelde tot een specifieke zaalsport. Het speelveld zoals wij dat kennen, heeft niet de oorspronkelijke vorm. In de tijd dat het badminton in Europa, of liever in Engeland, opgang begon te maken, kende men nog geen sporthallen. Wel had men in de kringen waar het badminton beoefend werd de beschikking over grote landhuizen met zalen van 'kamers-en-suite'. Alleen had het veld dan, als gevolg van de suitedeuren en mogelijk kasten aan weerszijden, de vorm van een zandloper.
Oprichting Badminton World Federation (BWF)
In 1934 werd door negen landen besloten een internationale organisatie te stichten, de Internationale Badminton Federatie (IBF). Deze landen waren: Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales. Er werd overeengekomen dat de IBF de absolute controle over het spel en de spelregels voor de gehele wereld zou uitoefenen. De IBF is thans uitgegroeid tot een echte wereldorganisatie die het overkoepelende orgaan vormt van alle nationale bonden; zij vertegenwoordigt thans de belangen van miljoenen enthousiaste badmintonspelers. Hieronder zijn kort omschreven de doelstellingen van de IBF: Het handhaven en waar nodig aanpassen van de bestaande spelregels. Het stellen van regels voor internationale ontmoetingen. Het bevorderen van de vriendschapsbanden tussen de nationale organisaties. Het regelen van de Wereld Kampioenschappen voor landenteams, voor de heren bekend als THOMAS CUP en voor de dames als UBER CUP. Het slottoernooi van de THOMASUBER CUP heet SURDIMANCUP. 

Wat heb je nodig voor badminton ?

1. Racket

Ten eerste is er natuurlijk een badmintonracket nodig. Trainers, ervaren spelers of een winkelier kunnen adviseren wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk.

2. Sportkleren

Om te kunnen badmintonnen heb is eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een t-shirt en een short. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel.

3. Shuttles

Tenslotte is er een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden. 

4. Persoonlijke verzorging

Tenslotte kun je een lekkere douche nemen in de warme douches, om daarna heerlijk schoon en voldaan naar huis te gaan.


Het speelveld

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit : Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed.
Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn.
Hierbij is links (in grijs aangegeven) het speelveld bij een dubbelspel waarbij het donkergrijze gedeelte ("kort en breed") een serveervak is. Rechts geeft (in grijs) het veld bij een enkelspel aan waarbij donkergrijs ook een serveervak ("lang en smal") is.

Spelsoorten Badminton kent vijf spelsoorten:

mannenenkelspel (MS) , vrouwenenkelspel (WS) mannendubbelspel (MD) , vrouwendubbelspel (WD) gemengddubbelspel (MXD). 

Basis 

beknopte spelregels

Toss :

Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

Eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:

Het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.

De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint.

Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak. Na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.

Telling
Let

Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem (elke punt is ook echt een punt, de oude situatie dat je alleen kan scoren bij eigen service is komen te vervallen). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.Je scoort een punt als ...

- als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat

- als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren of buiten jouw speelveld slaat

- als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is

- als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt.Je krijgt een punt tegen als ...

- als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt

- als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveervak van je tegenstander valt

- als je in het net slaat

- als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt.

Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt).

Service

Service Algemeen :

De service is heel belangrijk in badminton. Een service is goed als: * deze onderhands geslagen wordt

* deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld (zie tekening boven);

* de serveerder niet op of tegen de lijnen staat;

* de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Onderhands: Het racketblad moet naar beneden wijzen.

Service enkelspel

* Iedere speler heeft één servicebeurt.

* In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden.

* Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander en deze krijgt een punt.

Service dubbelspel

* Ieder team heeft een servicebeurt.

* Bij een even stand wordt vanuit het rechter vak geserveerd. Bij een oneven stand uit het linker.

* In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler.

* Er wordt alleen van serveer vak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.